
Hyvää Minna Canthin eli tasa-arvon päivää!
”Naiskysymys ei ole ainoastaan naiskysymys vaan ihmiskunnan kysymys.”
Vakaan ja turvallisen yhteiskunnan edellytys on tasa-arvo. Todellista tasa-arvoa ei ole yhdessäkään maassa. Sukupuolten tasa-arvo hyödyntää koko yhteiskuntaa, kaikkia sukupuolia ja sukupolvia. Siitä huolimatta naisten oikeuksia vastaan hyökätään maailmanlaajuisesti. Naisviha on muuttumassa yleisesti hyväksytyksi sen sijaan, että tasavertaiset oikeudet olisivat valtavirtaa.
”Perinteisten perhearvojen” varjolla vastustetaan sukupuolten välistä tasa-arvoa. Emme voi mennä taaksepäin ja seurata konservatismisten maiden esimerkkiä naisten oikeuksien heikentämisessä. Turkki ei ehkäise naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja perheväkivaltaa. Afganistanissa naiset eivät saa tehdä töitä, puhua julkisilla paikoilla ja laulaa edes kotonaan. Yhdysvalloissa tehdään ”DEI- puhdistusta” eli estetään monimuotoisuutta, tasa-arvoa ja osallisuutta edistävä toiminta. Metan alustoilla naisia saa kutsua talousesineiksi ja omaisuudeksi. Yhdysvaltaisessa Tradwife-ilmiössä eli kotirouvailmiössä nainen antaa vallan omasta elämästään ja toimeentulostaan miehelle.
Suomessa naisen euro on edelleen 84 senttiä eikä edes saman alan sisällä palkkaus ole tasa-arvoista. Raskaussyrjintä on arkipäivää ja häpeällisesti erityisesti sote-alalla. Naispuolisilla vanhuksillamme on pienemmät eläkkeet versus miehet, koska pienemmistä palkoista jää pienempi eläke. Tämä tarkoittaa monelle naisvanhuksille köyhyysrajan alapuolella elämistä takuueläkkeellä.
Suomalaiselle naiselle vaarallisin paikka on oma koti. Suomi on Euroopan toiseksi vaarallisin maa naiselle. Lähes 40 % henkirikokseen kuolleista naisista kuolee perheväkivaltaan. Edelleen valtaosa naisten kokemasta väkivallasta ja perheväkivallasta jää tilastoimatta. Suomen korkeat perheväkivaltaluvut ja raiskausluvut kautta aikojen eivät selity sotien traumoilla, eikä maahanmuutolla, vaikka näin osa haluaakin tilastoja tulkita.
Taistelu tuulimyllyjä vastaan välillä uuvuttaa. Minna Canthin sanoin: ”Elämä on taistelua, ihanaa taistelua.” Taistelu omalta osaltani Minna Canthin esimerkin mukaisesti tasa-arvon puolesta jatkuu !
Kommentit