Ryhmäpuheenvuoro kunnanvaltuuston kokouksessa 28.3.2022

Vuoden 2021 talousarvioylitykset

Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut ja muut kokouksen seuraajat

Sivistyslautakunnan 400 000 euron ylityksen aiheuttavat henkilöstökulujen kasvu. Opettajien lisääntyneet sairauspäivä poissaolot ja niistä aiheutuneet sijaiskustannukset kasvattivat kuluja. Yksi selittävä tekijänä on korona, vähänkään oireisena ei voi tulla töihin. Korona on lisännyt hoitojonoja kiireettömässä hoidossa, ja jonka vuoksi sairauspäivät ovat lisääntyneet tuki- ja liikuntaelinsairauksissa. Koronapandemialla on ollut ilmeinen vaikutus myös psyykkisistä syistä johtuviin sairauspoissaoloihin.

Syksyn valtuuston kokouksessa käsittelimme Vihdin osavuosikatsauksen. Osavuosikatsauksesta muistamme opettajien lisääntyneet sairauspoissaolot. Tänään käsittelemämme sivistyslautakunnan talousarvion ylitys ei ole tästä syystä valtuustolle yllätys. Säästäminen ja leikkaaminen sivistyslautakunnan alaisesta toiminnasta on aloittanut syöksykierteen: mm. Rekrytointi ongelmat erityisesti erityisopettajissa ja lisääntyneet sairauspoissaolot. Koronapandemia on lisännyt oireilua myös lapsilla ja nuorilla sekä heidän vanhemmillaan, joten opettajat ylikuormittuvat haastavilla oppilailla, huoltajilla sekä lisääntyneillä tehtävillä.

Sivistyslautakunnan alaiset toiminnot ovat ensi vuonna suurin toimielimemme. Päätöksenteossa tulee ensisijalla olla kuntamme lapset, nuoret ja myös opettajat eikä leikkauslistat. Jos haluamme säästää opettajien sijaiskustannuksista teemme tulevaisuudessa päätöksiä, jotka edistävät lastemme, nuortemme ja opettajiemme hyvinvointia varhaiskasvatuksessa ja opetuksessa. Lisääntyneet sairauspoissaolot ovat osoitus siitä, ettei päätöksenteko ole onnistunut. Korjataan se mikä on rikki.

Sosiaalidemokraattien valtuustoryhmä haluaa olla mukana tekemässä Vihdistä inhimillisempää, tasa-arvoisempaa ja oikeudenmukaisempaa kaikille kuntalaisille ja pakolaisille. Ukrainan sota koskettaa meitä kaikkia ja pakolaisia virtaa kuntaamme. Suojelua tarvitseville tulee suojelua tarjota. Meidän on huolehdittava ukrainalaisten pakolaisten tarpeista ja oikeuksista. Ukrainalaisilla lapsilla ja nuorilla on oikeus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen sekä opetukseen.

Vihdin sosiaalidemokraatit hyväksyvät vuoden 2021 tilinpäätöksen toimielimien talousarvioylitykset. Ollaan ihminen ihmiselle, yhdessä. 

Kommentit

Jätä kommentti