Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut ja muut kokousta seuraavat
Kuntalaisten terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen on yksi kunnan tärkeimpiä tehtäviä. Nyt hyväksyttävässä esityksessä raportoidaan vihtiläisten hyvinvoinnin tilaa vuodelta 2021.
Ensi vuonna hyvinvointialueiden aloittaessa sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueiden järjestettäväksi, mutta vastuu kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä jää kunnallemme. Yhteistyö hyvinvointialueen, yritysten ja yhdistysten kanssa on kuntalaistemme etu.
Ensi vuonna kuntamme saa valtionosuuksia hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyöstä. Nyt käsittelemämme raportti on yksi indikaattori hyte-kertoimessa eli hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen valtionosuuden lisäosassa. Ei siis mikään vähäpätöinen raportti.
Koulukiusatuksi tulemisen kokemukset ovat lisääntyneet ja syyskaudella 2021 aloitettiin työstämään kouluihin yhteistä toimintamallia, jolla pyritään ehkäisemään koulukiusaamista. Koululainsäädännön mukaan jokaisella oppilaalla on oikeus turvalliseen kouluun ilman väkivallan, kiusaamisen tai häirinnän pelkoa. Nuorisopsykiatrian käyntimäärien lisääntyminen kertoo omaa kieltään siitä, että nuorten hyvinvoinnin lisäämistä ei voi vain työntää vain hyvinvointialueen ratkaistavaksi vaan siihen tarvitaan pitkäjänteistä yhteistyötä hyvinvointialueen, kolmannen sektorin toimijoiden ja kunnan kanssa. Kuntamme tehtävänä on mm. koulu- ja oppilasnuorisotyön kehittäminen ja se on yksi toimenpide koulukiusaamisen vähentämisessä ja nuortemme hyvinvoinnin lisäämisessä.
Nuorten päihteiden käyttö väheni Vihdissä ja nuorisotyöttömyys laski mutta työikäisten osalta mielenterveys ja päihdeongelmat ovat edelleen lisääntyneet. Mielenterveys ja päihdepalvelut siirtyvät hyvinvointialueelle, mutta emme voi unohtaa tässäkään kohtaa kuntamme velvollisuutta terveyden edistämisessä. Työikäisten osallisuuden ja vapaa-aikapalveluiden saavutettavuuden ja tunnettavuuden lisäämisessä kulttuurin edistämisen osalta on tullut parannusta mutta muilta osin tuloksia ei ollut käytettävissä. Ensi vuonna kuntamme valtionosuuksiin vaikuttaa myös liikunnan edistäminen ja sen vaikutusten ennakkoarviointi, jossa kuntalaistemme mielipide tulee ottaa huomioon.
Koronapandemian myötä myös ikäihmisten toimintakyky aleni. Ikäihmisten osallisuuden ja arkiaktiivisuuden lisäämisestä sekä syrjäytymisen ennaltaehkäisemisestä tarvitaan jatkossa oma mittari. Täytyy muistaa, että ikäihmisissämme on hyvin aktiivisia kuntalaisia, joiden hyvinvointiakin tulee tukea erilaisin palveluin.
Eriarvoisuutta ja luottamusta lisätään lisäämällä kuntalaisten mahdollisuuksiin vaikuttaa ja osallistua toiminnan suunnitteluun ja toteutukseen. Koronapandemian vaikutukset näkyvät niin lapsissa, nuorissa, työikäisissä ja ikäihmisissä vielä pitkään. Kestävän talouskasvun edellytyksenä on ihmisten hyvinvointi.
Kuten raportissa mainitaan: Päätöksentekijät edistävät hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta sekä vähentävät kaikilla toimillaan eriarvoisuutta. Näihin sanoihin Vihdin sosialidemokraattinen valtuustoryhmä hyväksyy hyvinvointiraportin vuodelta 2021.
Kommentit