Potilasturvallisuuslaki

Olen surullinen eduskunnan päätöksestä. Olen lukenut poliittisen päätöksenteon taustat ja erityisesti sen aiheuttaman tuskan kollegoilleni. Potilasturvallisuuslakia on perusteltu sillä, että hoitajajärjestöt eivät suostuneet antamaan suojelutyötä neljään lakkokohteeseen. Keväällä samaa lakia oltiin sorvaamassa, vaikka suojelutyötä annettiin. Keväällä KT:n puheenjohtaja Jalonen keskeytti neuvottelut, lähti hiihtämään ja pakkotyölain valmistelu aloitettiin. Kevään lakon aikana työnantaja valehteli suojelutyön määrästä ja vaati työntekijöitä yli normaalin resurssin. Hoitajia rangaistaan nyt lailla mutta työnantajaa ei. Hoitajien viha lakia kohtaan ja siitä päättäneistä on ymmärrettävää.

Kevään sovintoesityksestä kieltäytymistä on julkisuudessa paheksuttu. Palkkaohjelmassa on kolme työnantajan päätösvallassa olevaa paikallista palkankorotuserää ja pahoin pelkään, että nämä ”paikalliset palkankorotuserät” jäävät monelta naisvaltaiselta alalta saamatta koska ”ei ole rahaa”.

Pelkään myös mahdollista oikeisto hallitusta. Oikeisto on ollut syystäkin hiljaa, että ministerivastuu koskee jokaista puoluetta ja hallitusta. Kuitenkin oikeisto myöntää suoraan, että hallituspuolueena tulevat leikkaamaan sote-sektorilta sekä haluavat TES:in yleissitovuuden pois. Hoitajat eivät todellakaan tiedä ketä äänestävät kevään eduskuntavaaleissa, luottamus on mennyt kaikkiin puolueisiin.

Jos tässä halutaan ylläpitää narratiivia ”Sitä saa mitä tilaa” hoitajille, niin pyydän narratiivin valossa tutustumaan tilastoihin täyttämättömistä työpaikoista ja opiskelupaikoista sekä Valviran ammattirekisteristä ammattioikeuksien poistettujen määrään. Ymmärtääkseen miten tähän on päädytty; suosittelen lukemaan vanhustenhoivan kriisistä ja mm. kotihoidon, tehohoidon, mielenterveyspalveluiden ja syntymän hoitotyön minimaalisiin resursseihin ja n.2600 € palkkaan.

Hallitus lupasi lisärahoituksen hoitajien palkankorotuksiin, kunhan sopimus saavutetaan.

Tarvitsemme sopimuksen, jolla turvataan sosiaali- ja terveydenhuollon tulevaisuus.

Sopimuksen, joka sisältää asianmukaisen rahallisen korvauksen työstä, jolla osoitetaan korvaamattomuus myös ilman pakkolakia

Kommentit

Jätä kommentti