Vuonna 2011 tehtiin naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisevä Istanbulin sopimus. Suomessa se otettiin käyttöön vuonna 2015. Sopimuksessa säädetään naisiin kohdistuvan väkivallan sekä perheväkivallan ehkäisystä ja torjumisesta sekä seksuaalisen väkivallan uhrien tukikeskuksien perustamisesta.
Suomi on Euroopan toiseksi vaarallisin maa naiselle. Lähes 40 % henkirikokseen kuolleista naisista on kuollut perheväkivaltaan. Edelleen valtaosa naisten kokemasta väkivallasta ja perheväkivallasta jää tilastoimatta. Oikeilla päätöksillä ja rahoituksella vähennämme perheväkivaltaa, eikä Amnestyn, YK:n ja Euroopan unionin tarvitse antaa huomautuksia Suomelle hälyttävästä perheväkivaltatilanteesta.
Eppu Normaali lauloi vuonna 1982 : ”Syyttömänä syntymään sattui hän, tähän maahan pohjoiseen ja kylmään, jossa jo esi-isät juovuksissa tottakai, hakkasivat vaimot, lapset jos ne kiinni sai.” Suomessa on totuttu siihen, että perheväkivalta kuuluu osalla suomalaisen miehen tapaan toimia epätoivon hetkenä. Täällä murheellisten laulujen maassa perheväkivalta ja paha olo kantaväestössä on siirtynyt sukupolvelta toiselle, ja matalan kynnyksen palveluilla katkaisemme väkivallan ja syrjäytymisen kierrettä. Väkivallasta voi parantua oikeiden tukitoimien avulla.
Olen täysin mieltä yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston ylitarkastajan Marjo Rantalan kanssa: ”Ilman rahaa ja resursseja kunnianhimoiset tavoitteet ovat sanahelinää.” Istanbulin sopimuksen toimeenpaneminen on ollut Suomessa hidasta rahoituksen puutteen vuoksi. Suomi ei ole valitettavasti ollut nopea naisten oikeuksien edistämisessä aikaisemminkaan: kansainvälisen ihmisoikeussopimuksen asettamien muutospaineiden vuoksi Suomessa avioliiton sisällä tapahtuva raiskaus tuli vasta vuonna 1994 rangaistavaksi. Vihdoin tällä hallituskaudella raiskauksen määrittely muutettiin suostumusperustaiseksi.
Hitaus ja vastustus naisten oikeuksien kehitykselle osoittaa, että tasa-arvon eteen on vielä tehtävä töitä ja naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisyyn on osoitettava riittävät resurssit ja rahoitus.
Kommentit