Katse kiekkoon

Leikitellään ajatuksella, että valtakunnan politiikka olisi jääkiekko-ottelu.

Hallituksen päävalmentaja Orpolla on hallitusohjelma eli pelisuunnitelma selvillä: ”Vahva ja välittävä Suomi”, joka leikkaa heikommilta ja välittää vain vahvoista. Hallituspuolueita äänesti 49.4 % suomalaista, jonka vuoksi pelataan oikeistohallituksen haluamaa peliä. Valtaosa suomalaisista eli 50,6 % eivät halunneet pelata oikeistohallituksen ajamaa ”veronkevennyksiä rikkaille”-peliä seuraavaa neljää vuotta. Oppositio haluaa pelata reilusti: kestävä julkinen talous niin ettei sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja luonto kärsi.

Edellisen hallituksen peliä häiritsi koronakriisi ja Venäjän aloittama hyökkäyssota sekä siitä seurannut energiakriisi. Pelin aikana valtio joutui ottamaan lainaa kyseisten kriisien vuoksi, jotka silloinen oppositio (mm. kokoomus ja perussuomalaiset) hyväksyi reilun pelin hengessä suomalaisten hyvinvoinnin pelastamiseksi. Vaaleissa unohtuivat yhteisesti päätetyt lainat ja annettiin poikittaista mailaa epäurheilijamaisesti silloisille hallituspuolueille lainoista selkään.

Nykyisessä hallituksessa on neljän eri puolueen pelaajia kokoomuksesta, perussuomalaisista, kristillisdemokraateista ja ruotsalaisesta kansanpuolueesta. Kiekko tippui jäähän kansan odottaessa pelin alkua 69 päivää.

Päävalmentaja Orpo oli tietoinen, että osalla perussuomalaisten pelaajista on äärioikeusyhteyksiä. Kokoomuksen kurjistamispolitiikka heikompien kustannuksella oli siitä huolimatta saatava maaliin. Orpon mukaan kansan katse kiinnittyi liian aikaisin omien kenttäpelaajien huonoon käytökseen. Kentällä nähdään totutusti uhriutumista ja filmaamista ajojahdin kohteena olemisesta, sillä ”puolueellinen media” koetaan suurieleisesti poliittiseksi vainoksi.

”Emme halua jättää lapsillemme velkaa” – Katse kiekkoon: Yksimielisesti leikataan lastensuojelusta, lapsikorotukset työttömyysturvasta ja toimeentuloturvasta, muutetaan ensimmäinen sairauspäivä palkattomaksi sekä leikataan jo valmiiksi alibudjetoidusta ja kriisiytyneestä sosiaali- ja terveydenhuollosta. Toteutetaan lasten ja nuorten terapiatakuu, mutta mielenterveysongelmista kärsivä aikuisväestö (mm. lasten vanhemmat) jätetään huomioimatta terapiatakuussa. Työntekijöiden työehtoja heikennetään, vammaispalvelulain ja hoitajamitoituksen voimaantuloa lykätään, hoitotakuuta pidennetään, lapsiperheitä köyhdytetään ja työttömyysturvalakia muutetaan: työssäoloehtoa pidennetään ja omavastuuaikaa pidennetään.

Osa hallituksen pelaajista pelaa ykkösketjussa ja myös viidennessä ketjussa. Ykkösketjussa pelataan ajoittain maltillisesti, mutta viidennessä ketjussa (somessa) huudatetaan kannattajia. Viides ketju koostuu ihmisistä, jotka menestyksellisesti somessa provosoi, hämmentää ja hajottaa. Osa viidennestä ketjusta kuuluu äärioikeistoon. Vihaviestit ja uhkailut toimittajille, tutkijoille ja vasemmistopuolueita edustaville henkilöille kuuluu viidennen ketjun omaan pelikirjaan. Perussuomalaisten blogissa käsiteltiin Junnilan tapausta: ”Se lienee hyvä opetus meille kaikille, jotka olemme kuvitelleet, että tavanomaisen politiikan keinoin voitaisiin saavuttaa systeemisen tason muutoksia yhteiskunnassa. – Sitä ennen me voimme vain kiihdyttää vallitsevia vastakkainasetteluita (mikäli ne voivat tästä enää kiihtyä) sekä toisaalta kylvää uudenlaisen yhteiskunnan, uudenlaisen sivilisaation siemeniä.”

Edellisen hallituksen yllätyksiä olivat koronakriisi ja Venäjän hyökkäyssota. Päävalmentaja Orvon yllätykseksi hallitukseen valitaan suihkuun lähteneen äärioikeisto yhteyksistä tunnetun pelaajan tilalle kokoomuksesta erotettu naisia ahdistellut pelaaja. Hallitus on ollut käynnissä vajaan kuukauden ja kukaan ei tiedä kuka tätä hallitusjoukkuetta johtaa. Kokoomus vai perussuomalaiset?

”Taivas varjele, mitä sieltä tulee?”

Kuten päävalmentaja Orpo totesi, hallituskaudesta tulee vaikea. Onko hän päävalmentaja vai maalivahtina perusuomalaisten imuri, jää nähtäväksi. Pelaako perussuomalaiset koko ajan omaa peliä kaataakseen hallituksen ja luottaa äänestäjiinsä vastakkainasettelulla ja uhriutumalla?

Kävi miten kävi, poikittaista mailaa on tiedossa vähä- ja keskituloisille, lapsiperheille, työntekijöille, vanhuksille ja sairaille.

Kommentit

Jätä kommentti