Ihminen ei ole vain numero

Aluevaltuuston 13.12.2022 pidetyssä kokouksessa enemmistön päätöksellä hyväksyttiin vuoden 2023 talousarvio. Sosialidemokraatit tekivät inhmillisemmän muutosesityksen talousarvioon jota ei hyväksytty. Ehdotimme että omaishoidon tuki harmonisoidaan korkeimman mukaan, eli Espoon ja Kauniaisen maksaman tuen mukaisesti. Ehdotimme myös ettei kotihoidon maksuja harmonisoida korkeimman mukaan, vaan maksut olisivat Espoon, Kauniaisen ja Kirkkonummen nykyisellä tasolla. Vastustimme myös vammaisten ateria- ja ylläpito maksujen korotuksia.

Teimme myös muutosesityksen hallintosääntöön, jossa ehdotimme henkilöstöjaoksen perustamista alueelleemme. Sitä ei myöskään enemmistön päätöksellä hyväksytty.

On muunneltua totuutta väittää, että talousarviossa turvataan omaishoitajien asemaa, kun valtaosalla Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen omaishoitajalta omaishoidontuki laskee. Oman kotikuntani Vihdin omaishoitajilla tuki nousee, mutta Espoolaisilta ja Kaunialaisilta omaishoidontuki laskee. Kohtuuttomaan tilanteeseen joutuvat myös alueemme vammaiset ateria- ja ylläpito maksujen korotuksilla sekä suuri osa kotihoidon asiakkaista joiden palvelumaksut nousevat. Vastuullista, inhimillistä ja kestävää taloutta ei ole siirtää vammaisten ja ikäihmisten toimeentuloa palveluseteleihin.

Pidin valtuustossa puheen henkilöstöjaoksen puolesta.

Strategiamme mukaisesti meidän tulee tehdä yhdessä hyvinvoiva ja haluttu työyhteisö. Toimivat ja kestävät palvelut meille tuottaa arvokas henkilöstömme. Strategiaamme on kirjattu lause: eteenpäin katsova ja uudistumiskyinen asenne. Se tarkoittaa ettei asioita tehdä kuin omassa kotikunnassa on ollut tapana. Strategia toteutuisi henkilöstöjaoston perustamisessa. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella tulee varmistaa vuoropuhelu henkilöstön kanssa organisaation jokaisella tasolla. Yksi taso on palvelut- ja resurssit lautakunnan henkilöstön edustajat puhe- ja läsnäolo-oikeudella mutta muitakin tasoja tarvitaan henkilöstön kuulemiseksi ja osallistamiseksi.

Varmistaaksemme että Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueesta kehittyy veto- ja pitovoimaltaan kilpailukykyinen työyhteisö ja toteuttaaksemme strategiaamme tarvitsemme aluehallituksen alaisen henkilöstöjaoston, jossa luonnollisesti olisi myös henkilöstön edustajat.

Meillä on 9000 työntekijää. Osaavasta ja ammattitaitoisesta työvoimasta on suuri kilpailu ja pula. Henkilöstöjaos olisi yksi ratkaisu hoitajapulaan. Henkilöstöjaos voisi tehdä päätöksiä ja heille kuuluisi työsuojelu- ja työhyvinvoinnin ohjelma, henkilöstöohjelma, palkkausta koskevat yleiset periaatteet, rekrytointi, työterveyshuollon suunnitelma, tasa-arvo ja yhdenvertaisuusohjelma sekä henkilöstöjaos tekisi hallitukselle kannanottoja omasta vastuualueestaan.

Henkilöstöjaosto ei oikeistolle jostain käsittämättömästä syystä käy. Henkilöstöllä on oikeus vaikuttaa ja tulla kuulluksi. On tuhoavaa johtamista olettaa että oikeisto tietää henkilöstöä paremmin.

Henkilöstöjaosto on jo käytössä hyvinvointialueilla, esimerkiksi Länsi-Uusimaata suuremmalla hyvinvointialueella Pirkanmaalla. Taistelu hyvien työolojen puolesta jatkuu ja tulemmekin nostamaan henkilöstöjaoston tärkeyttä jatkossakin.

Kommentit

Jätä kommentti