Tehy on antanut tähän mennessä viisi lakkovaroitusta sekä ylityö- ja vuoronvaihtokiellon. Tehy enkä minä halua lakkoa vaan sovinnon. Kesä on ollut vaikea, hoitajapula on konkretisoitunut jo tavalla mitä ei voi kieltää. Esim. kesällä Porvoon tehostettu valvonta suljettiin noin vuorokaudeksi hoitajapulan vuoksi, ei lakon, vaan hoitajapulan vuoksi. Noin 10–15 % Hus:in työvuoroista hoidetaan ylitöillä eivätkä hoitajat enää jaksa joustaa edes hälytysrahalla.
Ympäri Suomen ihmiset eivät ole saaneet hoitoa, hoitojonot kasvavat, osastopaikkoja on suljettu ja päivystykset sakkaavat hoitajapulan vuoksi. Aina on luotettu siihen että ”Joku” hoitaa. Päivystys tai synnytysosasto eivät ole ”Joku”. ”Joku” ei enää hoida. Hoitajien selkäranka on katkennut.
Hoitajapula aiheuttaa suuren hengenvaaran, ei laillinen lakko. Meitä kaikkia ihmisiä koskettaa hoitovaje, joka on aiheutettu liiallisella säästämisellä hoitajien palkoista ja resursseista. Hän, jolla on mahdollisuus käydä yksityisesti työterveydessä voi hoitajakriisi tuntua kaukaiselta. Mutta hänkään et synnytä yksityisesti eikä tilaa onnettomuuspaikalle yksityistä ambulanssia, joka vie yksityiselle teholle. Yksityisen vanhustenhuollon ongelmista me olemme kaikki valitettavan tietoisia, ja yksityinen pyrkiikin tietoisesti vastustamaan hoitajamitoituksen loppuun viemistä.
Hoitajapulaa ei ratkaista muuta kuin rahalla, esim. hoitajamitoituksen 0.7 siirtäminen tai poistaminen ei lisää alan pito- ja vetovoimaa. Hoitajamitoitus laadittiin, koska vanhusten hoito ei ollut laadukasta eikä eettistä. Hoitajapulan ja kätilöpulan yksi syy on riittämättömät resurssit ja siitä aiheutunut eettinen stressi.
Synnytysosastoja, vuodeosastoja ja osastopaikkoja on suljettu vuosien aikana säästösyistä. Ei hoitajapulasta, vaan leikkaamisen ilosta. Toistan: keskittäminen ja säästäminen johtivat hoitajien eettiseen stressiin ja eettinen stressi on yksi syy hoitajapulaan. Hoitajamitoituksen siirtymäaikaa olisi tullut hyödyntää hoitajien työolojen parantamiseen rahalla, mutta niin ei tehty. Seinät ja sängyt eivät hoida. Hoitajat hoitavat, kun palkka vastaa työnvaativuutta ja resurssit ovat riittävät.
Sosiaali- ja terveydenhuolto on säästetty lähes hengiltä. Suomi käyttää julkiseen terveydenhuoltoon vähiten rahaa verrattuna muihin Pohjoismaihin ja esim. Chile käyttää enemmän rahaa terveydenhuoltoon kuin Suomi. Siitä ei suomalaisena kannata olla laisinkaan ylpeä. Kestävän talouskasvun edellytyksenä on ihmisten hyvinvointi.
J-K Paasikivi sanoi aikanaan: Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnistaminen. Tosiasia on, että hoitajapula ja sotekriisi ratkaistaan vain rahalla.
Kommentit